Informatie over etherische olie

Informatie over etherische olie

etherische-olie.jpgEtherische olie wordt ook wel aromatische, vluchtige of essentiële olie genoemd. De etherische oliën zijn vluchtige oliën, gewonnen uit planten. Etherisch betekent vluchtig. Een vloeistof is vluchtig als deze bij kamertemperatuur snel verdampt. Water is niet vluchtig, pure alcohol wel. Etherische oliën hebben een geur en omdat de oliën vluchtig zijn, zijn ze goed te ruiken.  

De meeste etherische oliën ruiken erg lekker en de juiste combinaties vormen een heerlijk parfum. Luxe huidparfum bijvoorbeeld, bestaat voor 15 % etherische oliën in alcohol. Maar ook de geuren van geurstokjes, huisparfums, geurolie, geurbranders/lampjes, potpourri, massage olie, badolie, etc. komen vaak tot stand door combinaties van etherische oliën. Het betreft dan meestal de wat luxere merken. Geuren kunnen namelijk ook tot stand komen door kunstmatige geurstoffen te mengen. Deze zijn aanzienlijk goedkoper en missen de "ziel" van de planten.

Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën. Een etherische olie is altijd opgebouwd uit veel verschillende stoffen.

Planten en bomen maken deze etherische oliën aan met verschillende doelen. Sommige dienen als lokstof om bestuivende insecten aan te trekken. Denk hierbij aan de heerlijke geuren van bloemen. Sommige dienen als lokstof en smaakstof om dieren vruchten te laten opeten. In vruchten zitten zaadjes, die mee-opgegeten worden. Als het dier de vrucht verteerd heeft, wordt deze weer uitgepoept inclusief zaadjes. De zaadjes worden hierdoor verspreid over een groot gebied en zitten meteen in een voedzaam mest hoopje. De mens kan deze lekker ruikende en smakende etherische oliën ook erg waarderen, denkt u maar aan die heerlijke aardbeien, bananen, appels, etc.
Sommige planten en bomen maken etherische oliën aan met als doel zich te beschermen tegen vraatzuchtige dieren. Deze oliën zijn dus eigenlijk biologische wapens.

Om de etherische oliën in zuivere vorm te krijgen is veel plantaardig materiaal nodig. In lavendel bloemen zit bijvoorbeeld 0,8% etherische olie. De meeste etherische oliën worden verkregen door plantaardig materiaal in een pot met water te doen en vervolgens het water te laten koken/verdampen door een buis, die uitkomt in een gekoelde opvangpot. De etherische oliën verdampen mee met het water en drijven op het water in de opvangpot.

Etherische oliën worden veel gebruikt als geur- en smaakstof in dranken, als geurstof in cosmetica en schoonmaakproducten en als geneesmiddel in de aromatherapie maar ook als ontsmettingsmiddel, duurzaam maken van hout en ter bestrijding van bacterien en schimmels. Ook wordt etherische olie tegenwoordig steeds meer gebruikt voor insecten wering en bestrijding, meer informatie hierover vindt u hier: ongedierte wering.

Etherische oliën zijn vaak duur en daarom worden vaak de veel goedkopere, in fabrieken gemaakte kopieën van deze oliën gebruikt.
De meest geurende component van de etherische olie is dan exact nagemaakt. Echter, de andere componenten die ook altijd aanwezig zijn in zowel de synthetische olie als de natuurlijke olie, verschillen dan enorm. Dit kan in de geur bijna niet onderscheiden worden. Deze synthetische nevenstoffen kunnen diverse negatieve invloeden op het lichaam hebben, welke vaak niet bekend zijn.

De etherische oliën uit de natuur (samen met hun nevenstoffen) worden al duizenden jaren gebruikt door de mens als geurstof of om kwalen te behandelen. In de natuur komen echter ook giftige etherische oliën voor, maar omdat deze natuurlijke oliën al zolang worden gebruikt, is er ruim voldoende kennis om gebruik van deze oliën uit te sluiten. Deze giftige oliën treft u dan ook niet aan in deze webwinkel. Informatie over het veilig gebruiken van etherische olie vindt u hier.

Aan de vele etherische oliën zijn specifieke werkingen toegeschreven. De aromatherapie is hierop gebaseerd. Een ziekte wordt behandeld door de patiënt bloot te stellen aan flinke concentraties etherische oliën, vaak als damp opgenomen of als onderdeel van een zalf. Ook wordt aan etherische oliën vaak gemoedsverbeterende eigenschappen toegeschreven. Deze vermeende eigenschappen hebben wij genoemd bij de individuele oliën en bij de mengsels van deze oliën. 
De genoemde eigenschappen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek maar berusten op de uitgebreide ervaring van de mens met deze stoffen.

NL brievenbuspakje € 4,50.
Nederland pakje € 6,50.
Gratis vanaf € 85,-
Belgie / Duitsland €8,50.
Gratis vanaf € 100,-

Voor 13.00 besteld morgen in huis.

Duidelijke voorraad indicatie.

Kado inpakservice.

PostNL pakjegemak sevice (bezorging afhaallocatie)

 

© 2012 - 2024 Geurwalhalla, Huisparfum - Wellness - Verzorging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel