artikelen per pagina
artikelen per pagina

Informatie - Basisolie - Plantaardige oliën

Basisolie is een plantaardige olie die de basis vormt voor o.a het (zelf) maken van massage olie, huidolie of cosmetica. Arganolie, amandel olie, avocado olie, druivenpit olie en jojoba olie zijn veel gebruikte basisoliën. Basis olie wordt ook wel dragerolie genoemd omdat deze vaak drager is voor andere toe te voegen stoffen zoals vitamine E olie of etherische oliën.

Basis olie typen

Basis olie is in drie categorieën in te delen: drogend, halfdrogend en niet drogend. Voor een droge, rijpere huid zijn nietdrogende en half drogende oliën heel geschikt, bij een vette huid kunnen het beste drogende en bij een gemengde huid halfdrogende oliën worden gebruikt. Bij elk van onze basis oliën vermelden wij tot welke catagorie de olie behoort.

Uitgebreide Informatie - Basisolie - Plantaardige oliën

Wat is een basisolie?

Basisolie of drager olie is een ingrediënt in een mengsel (vaak een huidolie of zalf) waar het een groot deel vanuit maakt en waar de andere ingrediënt goed in op kunnen lossen. Vaak is de basisolie plantaardig en zelf ook verzorgend en ondersteunend bij genezing vanwege de vele antioxydanten en biologisch actieve stoffen in de basisolie. Ook lijken de vetten van natuurlijke basis olie vaak op de huideigen vetten en werken hierdoor hydraterend (eigenlijk vetinbrengend). Koudgeperste basisolie is gewonnen zonder te verwarmen, hierdoor blijven de biologisch actieve stoffen beter bewaard.

Er zijn ook basisoliën die chemisch gemaakt zijn uit aardolie of gedeeltelijk natuurlijk zijn en gedeeltelijk chemisch. Voorbeelden hiervan zijn paraffine olie en isopropyllauraat. Deze missen de natuurlijke oxydanten en biologisch actieve stoffen en lijken qua structuur niet op de huideigen vetten. Toch worden deze chemische basisoliën veel gebruikt in cosmetica, omdat ze wel snel opgenomen worden, snel (maar wel tijdelijk) de huid versoepelen en vooral goedkoop zijn. Het verzorgende effect van deze oliën is vaak maar kortstondig, zodat regelmatig gesmeerd moet worden. Soms raken huidporiën verstopt door deze oliën, ademt de huid minder goed en mensen kunnen er allergisch op reageren. Een natuurlijke basisolie heeft dus grote voordelen. Natuurlijke basisolie blijft wel wat langer vet op de huid, al wordt dat ook weer bepaald door het type basisolie.

Typen basisolie

Grofweg laten vette plantenoliën zich in drie typen indelen, te weten: drogend, halfdrogend en niet drogend. Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is (bijv. linolzuur of linolenzuur), des te sneller droogt (eigenlijk uithardt) de olie als deze aan de lucht wordt blootgesteld. Uit deze eigenschap laat zich het gebruik bij diverse huidtypen afleiden. Voor een droge, rijpere huid zijn nietdrogende en halfdrogende oliën heel geschikt, bij een vette huid kunnen het beste drogende en bij een gemengde huid halfdrogende oliën worden gebruikt.

  • drogende olie meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
  • halfdrogende olie tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
  • nietdrogende olie minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren

Een uitzondering op deze regel betreft onze gefractioneerde cocosolie. Deze olie trekt snel in maar is niet drogend omdat deze geen onverzadigde vetzuren bevat. Deze MCT olie bevat namenlijk korte vetzuren in plaats van lange zoals bij de andere basis oliën. De samenstelling van deze olie is bovendien schimmeldodend en het is de beste basisolie om etherische oliën in op te lossen. Deze basisolie raden we daarom aan bij alle huid helende toepassingen waar hoge concentraties (5-10% soms hoger) etherische olie worden gebruikt. De olie brengt de etherische olie snel diep in de huid, voordat deze kan verdampen.

Een andere uitzondering is jojoba olie. Jojoba olie is in tegenstelling tot de andere basisoliën, geen triglyceride. Bij een triglyceride zijn drie vetzuren verbonden aan een glycerine molecuul. Ook het vet in ons lichaam is een triglyceride, Jojoba olie is een vloeibare was, waar vetzuren verbonden zijn aan vetalcoholen. Jojoba kan dan ook niet drogend (hardend) genoemd worden maar trekt wel snel in de huid en blijft niet vettig aanvoelen.

Etherische olie

Aanbieding

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Achteraf betalen met Afterpay
  • Sisow
  • IDEAL
  • Paypal
  • Rembours
  • Bankoverschrijving
  • postNL verzending
© 2012 - 2017 Geurwalhalla, Huisparfum - Wellness - Verzorging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel