Veiligheid en etikettering van etherische olie.

Veiligheid en etikettering van etherische olie.

veiligheid-etherische-olie-olien.jpg

Plantaardige chemische stoffen.

Etherische olie wordt door planten aangemaakt met een bepaalde functie. Deze functie kan o.a. zijn: het lokken van bestuivende insecten, het weren van vraatzuchtige dieren, het weren van schimmels en bacteriën, het voor dieren lekker laten ruiken en smaken van de vruchten, etc. Vaak zijn meerdere functies in één etherische olie aanwezig en daarom bestaan etherische oliën ook uit meerdere chemische stoffen.

Sommige plantaardige stoffen kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt, nuttig of prettig zijn en in grotere hoeveelheden giftig. Bijvoorbeeld cafeïne in koffiebonen. Een paar kopjes koffie is lekker en stimulerend maar na het drinken van 100 kopjes koffie kan men naar het ziekenhuis. Als men de zuivere cafeïne uit die 100 kopjes koffie haalt en hiermee zelfgemaakte energiedrankjes wil maken, is het heel belangrijk te beseffen dat deze hoeveelheid cafeïne in gelijkmatige porties verdeeld dient te worden over een grote hoeveelheid drankjes. De juiste verdunning is belangrijk.

Dit is ook het geval bij de meeste etherische oliën. Het zijn veelal sterke chemische stoffen, die men nuttig en voor het plezier kan toepassen als ze in de juiste verdunning gebruikt worden. Dit geldt overigens ook voor veel kunstmatige geurstoffen. 

Verplichte etikettering

Etherische oliën zijn lange tijd verkocht zonder enige vorm van waarschuwing op het etiket. De overheid heeft dit op een gegeven moment verplicht gesteld, zodat nu op de flesjes etiketten aanwezig zijn met een aantal waarschuwingssymbolen en waarschuwings teksten. Vanaf 2015 wordt een nieuw systeem van kracht, waardoor er meer waarschuwingssymbolen en teksten op de etiketten komen. De etiketten van Candlewoods voldoen al aan deze GHS etikettering.

De GHS etikettering houdt ook in dat de waarschuwingszinnen echt leesbaar zijn en niet zodanig klein zijn dat deze niet opvallen, zoals nu de standaard lijkt.

Het is uitstekend dat gebruikers van chemische stoffen geinformeerd worden over de risico's van deze stoffen. Deze waarschuwingen dient men echter wel in de juiste context te zien om niet de indruk te krijgen dat kleine hoeveelheden etherische olie levensgevaarlijk zijn. Daarom volgt hieronder een stuk uitleg.

Het werkelijke gevaar

Het werkelijke gevaar van etherische olie is afhankelijk van het type olie (de waarschuwingen die op het etiket staan), de totale hoeveelheid in de verpakking, de manier hoe het bewaard wordt en de manier waarop het gebruikt wordt.
 

De waarchuwingen die op het etiket staan

Er zijn etherische oliën die bijtend zijn op de huid zoals tijmolie maar ook die volkomen veilig zijn zoals patchouli olie. Patchouli olie zou dus puur op de huid toegepast kunnen worden, tijmolie alleen bij voldoende verdunning. Toch (of juist daarom) wordt tijmolie, verdund in een dragerolie, gebruikt bij onreine huid en wratjes. Bij het gebruik van etherische olie is het erg belangrijk betrouwbare informatie van diverse bronnen te raadplegen.

etherische-olien-gevaarlijk.jpg

Deze Eucalyptusolie is 100% puur en 100% afkomstig van de Eucalyptusboom. De olie is gekeurd en voldoet aan de strengste eisen voor gebruik in geneesmiddelen. Toch zijn alle vermelde risico's op het etiket van toepassing. Deze eucalyptusolie wordt o.a. toegepast in inhalatiezalven voor kinderen vanaf 2 jaar. De concentratie etherische olie (eucalyptus, kamfer en pepermunt) in de zalf is 9% en deze mag op de rug en borst gewreven worden maar ook in heet water gedaan worden om te inhaleren.

Omdat de eucalyptusolie voldoende verdund is (in dit geval in een vette zalf) zijn de meeste van deze risico's niet meer van toepassing. De (kleine) kans op een allergische reactie blijft bestaan maar dat kan bij elke stof optreden. In de ogen en gevoelige plekken van de huid (oksels, gezicht, e.d.) zal de zalf prikken. Eucalyptusolie kan men ondanks alle waarschuwingen op het etiket, gebruiken op de huid en om in te ademen, als men deze in de juiste concentratie en op de juiste manier toepast.

etherische-olie-in-voedsel.jpg

Deze sinaasappelolie wordt o.a. gebruikt in massage olie, frisdranken als cola en sinas en in sauzen. Ook hier geldt weer, de juiste verdunning en toepassing maakt het gebruik veilig.

Het is dus erg belangrijk om te weten waarin en in welke mate de etherische olie verdund dient te worden voor de gewenste toepassing. De waarschuwingen op het etiket zijn erg belangrijk bij het werken met de onverdunde olie, waarbij de totale hoeveelheid ook een rol speelt. Bij het verdampen van een paar druppels etherische olie in een geurbrander of op een tissue speelt explosiegevaar en risico's bij inademen geen rol.

Goede parfums bestaan voor 15% uit etherische olie in alcohol. Deze worden op de huid gespoten, waarna als eerste de alcohol verdampt. De pure etherische oliën blijven dan over. Omdat de hoeveelheid op de huid klein is en parfum niet op dunne gevoelige huid wordt gespoten, zijn de risico's beperkt.

De meeste etherische oliën zijn erg irriterend in de ogen. Draag daarom een veiligheidsbril bij het werken met deze oliën.

De totale hoeveelheid

Op een flesje met 5 ml etherische olie dienen de zelfde waarschuwingen te staan als op een vat met 200 liter etherische olie. Echter, als een 200 liter vat open barst zal dit sneller leiden tot een gevaarlijke concentratie etherische olie in de lucht,  in het milieu of op de huid en kleding dan wanneer het 5 ml flesje stuk valt.
Op eucalyptusolie bijvoorbeeld, staat dat het een brandgevaarlijke vloeistof en damp betreft. In het geval men met grote hoeveelheden werkt zal men in een vonkvrije omgeving moeten werken. Onder andere met speciale explosievrije lichtschakelaars en afzuiging. Als men een paar druppeltjes eucalyptusolie uit een klein flesje in een geurlampje druppelt hoeft men zich hier echt geen zorgen over te maken. Wel is het goed te beseffen dat de olie kan gaan branden als men het in de vlam van het theelicht morst.

Waar de etherische olie wordt bewaard

Het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Deze kan een dodelijke afloop hebben. Kleine kinderen hebben de neiging te proeven uit flesjes. De flesjes zijn voorzien van een kindveilig dopje, maar het is noodzakelijk om etherische oliën te bewaren op plaatsen waar kleine kinderen er niet bij kunnen. Liefst afgesloten. Laat ook nooit een net gebruikt flesje staan op een plek waar kleine kinderen kunnen komen.

De manier van gebruiken

Toepassingen waarin etherische oliën gebruikt worden: 

  • verdampen in geurlampje, op tissue, etc.
  • in zeep
  • verdund in een massage olie, huidolie, haarolie
  • helende/reinigende/ontsmettende zalf
  • in bad
  • puur op de huid bij puistjes e.d.
  • in dranken en spijzen
  • vernevelen 

Verdampen in geurlampje, op tissue, etc.

Via verdampen in een geurlichtje, geurstokjes, geursteen, in potpourri of op een tissue wordt de concentratie in de lucht niet snel te hoog. Gebruik druppels en geen scheutjes. Als de slijmvliezen of ogen geirriteerd raken is er teveel gebruikt. In kleine ruimtes minder gebruiken. Uitkijken met morsen in de vlam van een theelichtje. De ogen uit de buurt houden van druppels en geurlampje i.v.m. risico op spetters in de ogen. Er is een risico op het ontwikkelen van een allergie bij etherische olie. Gebruik daarom niet iedere dag en niet steeds dezelfde etherische olie.

In zeep

In cosmetica die weer van de huid gespoeld/gewassen wordt kan 3-5% etherische olie gebruikt worden.

Verdund in een massage olie, huidolie, haarolie

Etherische oliën lossen goed op in plantaardige oliën. Het resulterende mengsel dient goed helder te zijn om er zeker van te zijn dat het oplossen/mengen geslaagd is. Kleine druppeltjes pure etherische olie die zweven in de plantaardige olie kunnen de huid irriteren. De juiste verdunning is erg belangrijk omdat een groot huidoppervlak in aanraking komt met etherische olie.
Vaak wordt 1% etherische olie gebruikt in massageolie. Altijd eerst testen op allergische reacties op een klein stukje gevoelige huid, bijvoorbeeld in de knieholte. De etherische oliën van kruiden/specerijen geven over het algemeen eerder huidproblemen dan die van bloemen en houtsoorten.

In een helende/reinigende/ontsmettende zalf

In een dergelijke zalf wordt een concentratie etherische olie gebruikt van 5 tot 15%. Belangrijk is dat de etherische olie eerst wordt opgelost in een vloeibare olie en deze oplossing helder is. Vervolgens kan hier de zalf van gemaakt worden. Indien de etherische olie door de zalf gemengd wordt zouden kleine druppeltjes pure etherische olie aanwezig kunnen zijn, die de huid kunnen irriteren. Omdat de concentratie etherische olie hoog is dient men een betrouwbaar recept te hebben. Dit soort zalven niet gebruiken op gevoelige huid zoals in het gezicht, in de buurt van de ogen of slijmvliezen. Ook is het af te raden grote delen huid hiermee te behandelen (zoals de hele rug). De hoeveelheid opgenomen etherische olie in het bloed kan dan te hoog worden.

In bad

Ethersiche olie drijft op water. Een paar druppels in het badwater doseren zal er waarschijnlijk toe leiden dat de olie puur op het water drijft als een soort soepogen en daardoor uw huid kan irriteren. Als u in het begin dat het bad volloopt de zeep en de druppels etherische olie meteen toevoegt, is de kans groter dat de olie door het water wordt gemengd. Ook kun u eerst de vloeibare zeep in uw handpalm voorzien van een paar druppels olie, deze even met de vinger doorroeren en vervolgens de hand afspoelen in het badwater.

Puur op de huid bij puistjes e.d.

Pure etherische oliën zijn bijna allemaal irriterend voor de huid. Toch worden sommige zoals teatree olie en lavendelolie puur gebruikt op puistjes. Het op deze manier gebruiken van etherische olie is niet aan te raden. De oliën zijn welisbaar bacteriedodend en schimmeldodend, maat tasten in pure vorm ook de gezonde huid aan. Tea tree olie wordt ook puur gebruikt op schimmelnagels. Hier is het belangrijk niet de naastgelegen huid met de pure olie aan te raken.

In dranken en spijzen

Het zelf gebruiken van etherische olie in dranken en spijzen is risicovol. Als men zich in de juiste dosering vergist of als de etherische olie niet goed oplost/mengt kan dit leiden tot beschadiging van het spijsverteringssysteem of organen. Een geschikte etherische olie, ervaring en een betrouwbaar recept is noodzakelijk voor een veilig eindresultaat. Toch wordt etherische olie veel toegepast in kruidenolie, marinades, sauzen, ijs, dranken en alcoholische dranken als bitters and coctails. Een beetje etherische olie geeft namelijk een echte smaak boost en menig chef kok heeft ze in zijn kastje staan.
De etherische olie eerst oplossen (heldere oplossing) in een plantaardige spijsolie is de veiligste manier om zelf etherische oliën te gebruiken in spijzen. Inplaats van bijvoorbeeld gedroogd oreganokruid te laten trekken in olijfolie, kan oregano ethersiche olie in de juiste verdunning toegevoegd worden aan de olijfolie en goed gemengd worden.
Voor gebruik in dranken is aan te raden de olie eerst in hoog geconcentreerde alcohol op te lossen en deze vervolgens door de andere vloeistof te mengen. Er mogen geen zwevende druppels etherische olie in de drank aanwezig zijn en er mag geen olielaag of "soepogen" gevormd worden. Een te hoge dosering smaakt slecht en is dus snel waar te nemen.

Vernevelen

Etherische olie vernevelen kan heel gevaarlijk zijn. Als de kleine druppeltjes (wat nevel is) niet de tijd krijgt om echt te verdampen en ingeademd worden, komen deze in de longen terecht. Deze kunnen hier een chemische ontsteking veroorzaken. Bij vernevelapparaten, sprays, parfum sprays dient men te vermijden dat de zichtbare nevel ingeademd wordt of in de ogen terecht komt. Vooral in koude ruimten kan het lang duren voor een nevel verdampt is. Als het nevelapparaat op enige afstand staat, krijgen de druppeltjes in de nevel genoeg tijd om te verdampen voor de "geur" ingeademd wordt.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding kan beter niet gewerkt worden met etherische olie. Bij morsen kan de olie via de huid in de bloedbaan terecht komen. Niet alle risico's zijn daarvan bekend. Ook te sterke concentraties geur (ook van parfums e.d.) kunnen beter vermeden worden.

Huisdieren

Waar veel etherische oliën voor de mens nuttig, plezierig en soms zelfs heilzaam zijn kunnen deze voor huisdieren giftig zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld katten slecht tegen etherische olie via de huid opgenomen. Behandel daarom nooit kwaaltjes van uw dieren met etherische olie zonder u er zich zeker van te stellen dat deze voor hen ongevaarlijk zijn.

NL brievenbuspakje € 4,50.
Nederland pakje € 6,50.
Gratis vanaf € 85,-
Belgie / Duitsland €8,50.
Gratis vanaf € 100,-

Voor 13.00 besteld morgen in huis.

Duidelijke voorraad indicatie.

Kado inpakservice.

PostNL pakjegemak sevice (bezorging afhaallocatie)

 

© 2012 - 2024 Geurwalhalla, Huisparfum - Wellness - Verzorging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel