Etherische olie

Aanbieding

Artalep Scrubzout Mint € 19,95 € 18,95

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Achteraf betalen met Afterpay
  • Sisow
  • IDEAL
  • Paypal
  • Rembours
  • Bankoverschrijving
  • postNL verzending

Sinds kort ook op Facebook!

Etherische_olieEtherische olie 

BasisolieBasisolie 

Natuurlijke_verzorgingVerzorging 

MassageolieMassage olie 

Natuurlijke_zeep
Natuurlijke zeep 

Arganolie_productenArganolie producten 

GeurstokjesGeurstokjes 

GeurkaarsenGeurkaarsen 

Geurlampen
Geurlampjes 

GeurolieGeurolie 

ongedierte-bestrijdingTegen beestjes 

DiffusersDiffusers 

Waxmelts_geurblokjes
Wax melts 

Geurstenen_en_vaasjesGeursteentjes 

WierookWierook 

Volatile_warmteknuffel_magnetronknuffelsWarmtedieren 

Massage_kaarsen
Massagekaarsen 

Theelichthouders
Theelichthouders 

Sojakaarsen
Sojakaarsen 

Potpourri
Potpourri 

Bigfootkaarsen
Bigfoot kaarsen 

Bigfoot_geurkaarsen
Bigfoot geurkaarsen 

Fireflies_geurkaarsenFireflies geurkaarsen 

Woodwick_geurkaarsen
Woodwick geurkaarsen 

Houtvuur_geurkaarsen

Houtvuur geurkaarsen 

Bijenwas_kaarsen

Bijenwas kaarsen 

Witte_bijenwas_kaarsen

Witte bijenwas kaarsen 

Raapzaad_kaarsen

Raapzaad kaarsen 

Outdoor_kaarsen

Outdoor kaarsen 

citronella kaarsen

Citronella kaarsen

Geurtheelichten_ en_speciale_theelichten

(Geur)theelichten

 
       
       

basisolie

Jojoba olie

Welkom

Welkom bij geurwalhalla, de webwinkel voor aromatherapie, wellness en geurbeleving. In ons assortiment is etherische olie (aromatherapie olie) de rode draad door alle producten heen. Deze natuurlijke geurstoffen zijn duidelijk te onderscheiden van chemische geurstoffen. Aromatherapy oils zijn subtiel en elegant en worden goed door het lichaam verdragen, vaak is etherische olie ondersteunend bij de genezing van kwaaltjes, verdrijven ze sombere gedachten en creëren een ontspannen sfeer. Met de geur van een goed uitgebalanceerd parfum van etherische oliën waant u zich in een waar geurwalhalla. Naast aromatherapie olie, essentiële olie en geurproducten op basis van etherische olie, leveren wij ook basisolie en wassen voor het zelf maken van massage olie, geurkaarsen, cosmetica en zeep.

Informatie

Aromatherapie

De aromatherapie is een alternatieve geneeswijze door middel van natuurlijke geuren. De aromatherapie richt zich op het bevorderen en in stand houden van een goede gezondheid en het helen van kwalen met gebruikmaking van aromatherapie oliën. Etherische oliën (essentiële oliën)zijn de ingewikkelste moleculen die een plant kan aanmaken en bevatten de energie en levenskracht van de plant. Als deze aromatherapie oliën in het menselijk lichaam terecht komen wordt deze levensenergie overgedragen. Iedere aromatherapy oil is op een zekere manier ontsmettend en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op bepaalde organen en aandoeningen. Het gaat om een mild proces waarbij de natuurlijke efficientie en afweer van het lichaam gesteund wordt. Bij juist gebruik van etherische oliën zullen alleen schadelijke bacteriën verdwijnen en de goede intact blijven. Essentiële oliën kunnen in het lichaam worden opgenomen door inademen, de huid, of via de slokdarm en maag. Ze blijven niet achter in het lichaam en hopen niet op. Aromatherapy oils worden uitgescheiden via urine, ontlasting, zweet en uitgeademde lucht. In een gezond lichaam blijft etherische olie niet langer aanwezig dan 3 tot 6 uur en in een ziek lichaam niet langer dan 14 uur.

Etherische olie

Etherische olie betekent "vluchtige olie". Etherische olie is vluchtig omdat deze vervliegt (in damp opgaan) bij kamertemperatuur. Daarom ruikt men etherische oliën al goed bij kamertemperatuur. Etherische olie wordt ook wel aromatherapie olie genoemd.

Etherische olie wordt aangemaakt in planten met verschillende doelen. Ze kunnen voor bloemen bestuivende insecten en andere dieren lokken, bij vruchten lokken ze dieren om opgegeten te worden en zodoende de aanwezige pitten/zaden over een groot gebied te verspreiden, ze beschermen planten tegen schimmels, bacteriën en vraatzuchtige insecten en andere dieren, en ze worden gebruikt in bepaalde biologische processen.

Etherische olie wordt gewonnen door in speciale destillatie ketels water over te koken, waarbij gedroogd plantenmateriaal zoals bloemen, schors, takjes, naalden, etc. in een korf aanwezig is. Door de hoge temperatuur en het effect van stoom, komt de etherische olie vrij en wordt met de stoom meegevoerd. De stoom met de olie damp wordt afgekoeld en wordt weer vloeibaar water met daarop drijvend, een laagje vloeibare etherische olie.

Etherische oliën zijn de stoffen in de natuur die we via geur en smaak waarnemen, zoals de geur van rozen, de smaak van sinaasappelsap en kruiden, de frisse geur in de sauna, etc. Deze oliën worden dan heel veel gebruikt in grootschalige productie van levensmiddelen en dranken, sauzen, marinades, parfums, schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, geurstokjes en andere geurproducten en producten met een geurtje.

Etherische olie is een geconcentreerd product en kan bij onjuist gebruik gevaarlijk zijn. Etherische olie wordt altijd verdund in een plantaardige olie voor inwendig en uitwendig gebruik. In massage olie zit doorgaans 1% etherische olie in een dragerolie zoals amandelolie. Bij geurtoepassingen mengt de etherische olie damp zich met de lucht, waardoor de concentratie laag wordt. Zou men pure etherische olie innemen of op de huid toepassen, of pure onverdunde damp inademen, dan zou dit tot kwalijke gevolgen kunnen leiden. Daarom staan er op flesjes etherische olie ook veel waarschuwingen. Deze waarschuwingen gelden voor puur gebruik (en vaak ook grotere hoeveelheden) . Het is daarom ook aangeraden voorzichtig te werken met de pure oliën: niet onverdund innemen (let op kleine kinderen) of op de huid toepassen. Bij verdampen, niet zoveel verdampen dat de ogen en slijmvliezen gaan irriteren. Kijk uit dat er geen spetters in de ogen terecht komen. Net als bij veel stoffen reageren sommige mensen allergisch op een bepaalde etherische olie, dit is niet voorspelbaar. Een allergie kan zich ook ontwikkelen, gebruik liever niet steeds de zelfde olie maar wissel af.

Essentiële olie.

Etherische olie wordt ook vaak essentiële olie genoemd. Dit is eigenlijk niet juist omdat iets wat essentieel genoemd wordt, nodig is in het menselijke lichaam en niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Etherische olie is niet noodzakelijk voor het goed funtioneren van het menselijke lichaam. Waarschijnlijk is de term essentiële olie overgenomen van de Engelse benaming "essential oil".

Basisolie

Basisolie wordt ook wel dragerolie genoemd en is een plantaardige olie die de basis vormt van massageolie of crèmes. Etherische oliën lossen zeer goed op in basisoliën. Ook natuurlijke wassen lossen bij verhoogde temperatuur goed op in een dragerolie en het mengsel wordt door roeren tijdens afkoelen een mooie crème.
Bij basisolie worden de temen niet drogend, half drogend en drogend gebruikt. Deze termen zijn niet ontstaan omdat ze wel of niet snel in de huid trekken en dus de huid wel of niet vettig doen aanvoelen, maar meer om uit te drukken of ze in lakken en vernis snel uitharden. Plantaardige 
oliën met een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren reageren snel met de zuurstof uit de lucht en gaan daardoor aan elkaar vastzitten. Ze vormen daarbij een verknoopt netwerk van vetzuren, wat een beetje op plastic lijkt. Als bijvoorbeeld lijnzaadolie een halve dag aan de lucht open staat, zal er een dik vlies op het oppervlak ontstaan zijn. Na een hele lange tijd zal het vlies verder uitgehard zijn tot een harde transparante laag. Dit zal echter op de huid niet snel gebeuren omdat plantaardige oliën met een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren, ook makkelijk in de huid trekken. De huid bevat naast vetten ook water. Hoog onverzadigde vetzuren worden minder afgestoten door het water in de huid en kunnen daarom sneller in trekken. De term "drogend" past daarom uitstekend bij deze hoog onverzadigde basisoliën. Zo is sojaolie hoog meervoudigd onverzadigd, is drogend (vliesvormend) en trekt snel in de huid. Olijfolie is laag meervoudigd onverzadigd (wel hoog enkelvoudig onverzadigd), niet drogend (vormt geen vlies) en trekt niet in de huid.
Een olie die laat zien dat de term "drogend" slechts toevallig snel in trekkend betekent, is mct olie. Deze vloeibare olie die uit cocosolie wordt gewonnen, trekt snel in de huid maar is totaal niet "drogend". De olie bevat helemaal geen onverzadigde vetzuren en vormt ook nooit een vlies. Deze olie bevat veel kortketenige vetzuren, die net als meervoudig onverzadigde vetzuren, minder afgestoten worden door water. Maar meestal geeft de indicatie "drogend", "halfdrogend" en "niet drogend" genoeg informatie over de snelheid van intrekken in de huid.
Naast MCT olie zijn er meer vreemde eenden in de bijt. Zo is jojoba olie geen echte plantaardige olie maar een vloeibare plantaardige was. Een plantaardige olie bestaat namelijk uit moleculen die zijn opgebouwd uit glycerine met daaraan gebonden, drie vetzuren. Jojoba olie bevat geen glycerine, maar bestaat uit moleculen vetalcohol met daaraan vast, een vetzuur. De olie trekt gemiddeld in maar voelt niet vettig aan.

Voor een droge huid wordt vaak niet drogende basisolie gebruikt, bij een vette huid juist een drogende olie. Jojoba is door zijn afwijkende opbouw een olie die voor alle huidtypen gebruikt kan worden.

Een basisolie kan geraffineerd worden, waardoor niet gebonden vetzuren en andere stoffen die geen olie zijn worden verwijderd. Hierdoor verdwijnen ook anti-oxydanten en allerlei biologische actieve stoffen. Vaak zijn dit de stoffen die de olie beschermen tegen oxydatie en die juist zo verzorgend zijn voor de huid. Het kan echter ook een voordeel hebben een geraffineerde olie te gebruiken, deze oliën zijn vaak kleurloos, geurloos, hebben minder hormonale werkingen en veroorzaken minder snel een allergische reactie.