Etherische olie

Aanbieding

Lavendelzakje Palette lila € 2,49 € 2,25

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Achteraf betalen met Afterpay
  • Sisow
  • IDEAL
  • Paypal
  • Rembours
  • Bankoverschrijving
  • postNL verzending

Sinds kort ook op Facebook!

Informatie over arganolie

Arganolie is olie afkomstig van de vruchten van de argan boom. Argan betekent "olijf" in het Berbers waardoor arganolie dus olijf olie betekent. De argan boom dankt deze naam aan de vruchten die veel op olijven lijken maar groter en ronder zijn. De Arganboom wordt ook wel Marokkaanse olijf genoemd.

Direct naar Arganolie kopen.

Het grote verschil met olijfolie is echter, dat argane olie uit de pitten van argan noten gewonnen wordt en olijfolie uit het vruchtvlees. Het vruchtvlees van argan vruchten is voor mensen niet eens eetbaar.

Het traditionele proces om arganolie te produceren is erg arbeidsintensief. Zodra de vruchten van de arganbomen rijp beginnen te worden, wordt het betreffende gebied afgezet om mens en dier buiten te houden. Elke dag worden worden de afgevallen vruchten verzameld en verwerkt tot argan olie. Het vruchtvlees wordt van de argannoten verwijderd. Dit vruchtvlees wordt gebruikt als diervoeder.
Voor spijs argane olie worden de noten geroosterd (waardoor de uiteindelijke olie een notengeur en smaak krijgt) en vervolgens worden de pitten hieruit verwijderd. Voor cosmetische arganolie worden de noten niet geroosterd maar direct gekraakt om de pitten eruit te halen. Traditioneel worden deze pitten samen met water handmatig gemalen en geperst om de arganolie te winnen.

arganolieDe arganboom groeit in semi woestijngrond en kan grote droogte weerstaan. Arganbomen staan ook vaak bij kliffen en hier zijn de vruchten niet bereikbaar voor mensen. Geiten lusten deze argan vruchten graag en klimmen tot hoog in de arganbomen. Dit ziet er voor ons bizar uit. Deze geiten eten de arganvruchten op. Tijdens het herkauwen, spugen de geiten de kale argan noten uit. Het herkauwen vindt plaats op plekken waar mensen deze noten wel kunnen rapen. Deze noten worden apart verwerkt tot argane olie. De olie hiervan wordt door de lokale bevolking als speciaal beschouwd omdat er een sterkere smaak aan zit.

Tegenwoordig wordt steeds meer arganolie olie machinaal geproduceerd, door mechanisch te malen en te persen. De noten worden echter nog steeds handmatig geopend. Bij het mechanisch malen is geen water nodig, de opbrengst is hoger en de resulterende arganolie is langer houdbaar. Arganolie voor voeding en cosmetica is altijd biologisch, echter niet alle arganolie is dusdanig gecertificeerd.

Soorten arganolie

spijs arganolie

  • sterke nootachtige geur 
  • van geroosterde noten, daarom minder anti-oxydanten en andere huidverzorgende stoffen
  • nootachtige smaak
  • toepassing: levensmiddelen zoals sla dressing etc.

cosmetische arganolie

  • minder sterke geur als spijs arganolie, maar minder prettige (tot stinkende) geur
  • van niet geroosterde noten, daarom rijk aan anti-oxydanten en biologisch aktieve stoffen
  • toepassing: puur voor haar, huid en nagels

ontgeurde cosmetische arganolie

  • geurloos (ontgeurd via olievriendelijk proces)
  • van niet geroosterde noten, daarom rijk aan anti-oxydanten en biologisch aktieve stoffen
  • toepassing: puur voor haar, huid en nagels en verwerkt in cremes, huidolie en haarolie van grote merken

Onze argan olie soorten

Huismerk: Ontgeurd, niet gegarandeerd biologisch of uit Marokko. Mechanisch koud gemalen/geperst, rijk aan verzorgende stoffen.

Florihana: Biologisch en uit Marokko. Mechanisch koud gemalen/geperst. Een zeer goede kwaliteit.

Moroccan Natural: Biologisch en uit Marokko. Door berbervrouwen met de hand gemalen/geperst. Echt ambachtelijk.

Een aantal fabels over arganolie kwaliteit

Marokkanse arganolie is de beste arganolie

De arganboom komt hoofdzakelijk in Marokko voor, verder nog kleine hoeveelheden in Algerije en Tunesië. Algerije ligt direct naast Marokko (ten oosten) en Tunesië ligt weer naast Algerije. In al deze landen wordt de argan tradioneel geoogst (en eventueel geroosterd) en worden de pitten handmatig geopend. Het predicaat "uit Marokko", maakt de argane olie wel duurder. Arganolie zonder vermelding van herkomst is waarschijnlijk afkomstig uit Marokko, maar kan dus ook uit de naastliggende landen afkomstig zijn.

Ecosert gecertificeerde arganolie is de beste arganolie

Dit certicaat geeft aan dat de arganbomen verbouwd worden zonder gewasbeschermingsmiddelen en niet natuurlijke meststoffen en ook de vruchten niet behandeld worden met chemicalien. De gewonnen olie heeft dus gegarandeerd een biologische oorsprong. Er worden echter nooit gewasbeschermingsmiddelen op arganbomen en vruchten gebruikt en er wordt ook niet met kunstmest gewerkt. Het certificaat bewijst wel dat er regelmatig wordt gecontroleerd op de puurheid van de olie.

Echte argan olie trekt snel in de huid of het haar

Plantaardige oliën met een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren trekken snel in de huid. Arganolie bevat slechts een gemiddeld gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren en is dus geen olie die snel intrekt. Soja olie bijvoorbeeld, trekt veel sneller in de huid. Arganolie die versneden wordt met soja olie trekt veel sneller in de huid dan pure arganolie.
Omdat arganolie niet zo snel intrekt wordt het haar of de huid snel te vet. Aangeraden wordt om heel weinig te gebruiken en goed te verdelen. Wel is dagelijks herhalen belangrijk.

Wat zijn de kenmerken van echte en goede cosmetische arganolie

Arganolie is dusdanig duur dat het zeker loont om de olie te versnijden met goedkopere oliesoorten en het toch als pure arganolie te verkopen. Toch kan men snel achter de echtheid en kwaliteit van arganolie komen. Hiervoor een aantal tips:

  • De verpakking dient te vermelden dat het 100% arganolie is of dit staat in de ingrediënten lijst.
  • De olie dient goudkleurig geel te zijn. Naar bruin neigende olie is vaak oud of slecht geproduceerd. Te lichtgekleurde olie is waarschijnlijk niet puur.
  • Ambachtelijk gemalen argane olie is vaak troebel omdat er water wordt gebruikt bij het malen. Restanten water maken de olie troebel. Machinaal gemalen arganolie is helder en beter van kwaliteit omdat er minder schade is door luchtcontact.
  • De geur mag onaangenaam zijn maar niet zurig. Zurig ruikende olie is geoxydeerd (oud). Ontgeurde arganolie dient echt geurloos te zijn, cosmetische olie mag nog redelijk sterk ruiken en spijsarganolie kan behoorlijk sterk (en onaangenaam) ruiken.
  • De verkoper van het product dient een analyse certificaat te kunnen verstrekken van de batch zoals die genoemd staat op de verpakking.
  • Bij biologische en/of marokkaanse arganolie dient de verkoper een betrouwbaar certificaat zoals Ecosert te kunnen verstrekken met daarop het land van herkomst vermeld.
  • Op de verpakking en analysecertificaat dient te staan dat de olie gewonnen is door middel van koude persing. De arganolie van koude persing is de eerste olie die vrijkomt uit de arganpitten en bevat de meeste anti-oxydanten en biologisch actieve stoffen. De latere persingen om de restanten olie te winnen geschieden door de apparatuur op te warmen waardoor de verzorgende stoffen deels kapot oxyderen.
  • Een verpakking die geen of weinig UV licht doorlaat voorkomt dat de olie al in de fles achteruit gaat. Een transparante kleurloze fles ziet er echter fraaier uit en wordt daarom veel gebruikt.
  • Bij gebruik van scheutjes olie in plaats van druppels, dient de olie niet snel in te trekken. De olie bevat dan waarschijnlijk andere plantaardige olie of siliconen.
  • Arganolie mag wat uitzaksel op de bodem hebben. De olie is dan niet goed gefiltreert maar voor de kwaliteit maakt dat niet uit. Arganolie dient in de koelkast uit te vlokken en bij een paar dagen op kamertemperatuur te zijn geweest geen vlokken te bevatten.
  • Goede argan olie hoeft niet perse duur te zijn. Prijzen worden overdreven hoog gehouden om betrouwbaarder over te komen en flinke marketing campagnes te bekostigen. Echte ambachtelijke arganolie die lokaal wordt gekocht, kost minder dan een kwart van de prijzen in Nederland, is niet gecertificeerd en niet geanalyseerd, maar kan van sublieme kwaliteit zijn. Toeristen nemen dan ook graag de argane olie mee naar huis, vaak gebotteld in oude frisdrankflessen.
    Maar vanaf € 10,- per 100 ml is toch al een betrouwbare kwaliteit verkrijgbaar. Certificering kost geld en dat maakt de olie weer wat duurder.

Ontgeurde cosmetische arganolie

Grote cosmetica merken gebruiken ontgeurde arganolie in hun huidcremes en haarolie. De typische notengeur is weliswaar een kenmerk van ambachtelijke arganolie, maar cosmetica zonder deze geur wordt toch geprefereerd.

Deze ontgeurde arganolie bevat nog alle goede stoffen en anti-oxydanten daar het ontgeuren een olie vriendelijk proces is. Stikstofgas wordt door/langs de olie geblazen en hierbij worden de geurende stoffen meegenomen. De lucht die wij inademen bestaat voor 80% uit stikstofgas en dit gas is onschadelijk. Door het ontgeuren verdwijnt ook de kleine hoeveelheid lucht die in de olie zit opgelost. Omdat deze lucht zuurstof bevat wordt de olie langer houdbaar na het ontgeuren. Dit ontgeuren kan alleen professioneel geschieden in speciale apparatuur. 

Direct naar Arganolie kopen.

Gebruik van cosmetische arganolie

Arganolie is zeer goed voor het haar

Verschillende componenten in arganolie zijn zeer effectief voor het behandelen van droog en pluizig haar. Ook helpen deze stoffen om beschadigd haar te herstellen en om glans aan dof haar te geven.

Arganolie is ook prima geschikt om de droge en gevoelige hoofdhuid te verzorgen. Een gezonde hoofdhuid is een belangrijke voorwaarde voor mooi gezond haar.

Argan olie beschermt de huid tegen kou

Ook in het winterseizoen bestaat er een grote kans op uitdroging van uw huid. Dit omdat in de winter de vochtigheidsgraad van de lucht lager is met als gevolg dat uw huid eerder uitdroogt. Een droge huid is een lange termijn probleem, dat vaak terugkeert. Vooral in de winter.

Arganolie beschermt de huid tegen UV van de zon.

argan olieWarmte, droge lucht en schadelijke UV-stralen van de zon zorgen ervoor dat uw huid uitdroogt. Arganolie beschermt uw huid en voorkomt dat uw huid uitdroogt met alle nadelige gevolgen van dien. Zo is een droge huid is erg gevoelig. Het gaat vaak gepaard met schilfering van de huid en jeuk. Bij een erg droge huid kunnen ook kloven en rode plekken ontstaan.

 

Arganolie voor natuurlijke lippenverzorging

Argan olie kan ook goed gebruikt worden voor het verzorgen en beschermen van de zeer gevoelige huid van de lippen. Deze olie helpt ook bij het voorkomen van uitgedroogde lippen en scheurtjes. Ook verzorgt het de droge en geïrriteerde huid rond de lippen. Arganolie bevat natuurlijke zonnefilters die de lippen beschermen tegen UV-straling.

Arganolie voorkomt en herstelt huidstriemen

De oorzaak van Striae (bijvoorbeeld bij zwangerschapstriemen) is dat de collageen en elastine in de huid te ver worden uitgerekt. Hierdoor worden de vezels gescheiden. Door de huid te hydrateren biedt Arganolie de huid meer elasticiteit en weerstand. Daarnaast beschermen de verschillende anti-oxidanten in deze olie het collageen en elastine tegen vrije radicalen. Deze en andere componenten helpen dus de scheiding van huidcellen te voorkomen tijdens perioden van snelle groei.

Argan olie vermindert Acne, Eczeem en Psoriasis

Men kan veel verschillende huidaandoeningen onderscheiden. De bekendste hiervan zijn: Eczeem, Psoriasis en Acne. De combinatie van de unieke componenten van arganolie helpt met succes om de ontstekingssymptomen van deze huidaandoeningen te verlichten.

Huidaandoeningen zijn vaak wel te behandelen maar niet altijd te genezen. Bij ernstige vormen van huidaandoeningen raden wij u aan om eerst uw huisarts te raadplegen.

Arganolie voor de verzorging van nagels

Arganolie helpt u om uw beschadigde nagels op een snelle, simpele en natuurlijke wijze te herstellen en gezond te houden. Bovendien voorkomt u, door uw nagels en nagelriemen regelmatig te verzorgen met arganolie dat deze door nagellakremover, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en andere stoffen kwetsbaar en week worden.

Argan olie is heerlijk voor massage

De componenten van argan olie maken deze olie ideaal voor het masseren van pijnlijke spieren en stijve artritis gewrichten. De essentiële vetzuren in Arganolie spelen een cruciale rol in de vorming van prostaglandine. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer, welke pijn, zwelling en ontstekingen vermindert. Dit terwijl het de bloedsomloop stimuleert. Arganolie kan puur gebruikt voor de massage, maar ook gemengd worden met andere basisoliën en verrijkt worden met etherische oliën.

Naar Arganolie kopen.